Kраката на спортиста, или Тinea pedis, не е само неприятно, но може да бъде и доста болезнено. Тази гъбична инфекция, която най-често се появява между пръстите на краката, може да причини сърбеж, парене и люспене на кожата. В този блог ще разгледаме ефективни третмани, съвети за превенция и начини за поддържане на краката ви здрави и свободни от инфекции и болезнено възпаление и изгаряне на стъпалата.

Разбиране на краката на спортиста

Kраката на спортиста, медицински известно като Тinea pedis, е гъбична инфекция, която основно засяга кожата на стъпалата и ноктите. Специфично се развива в топли, влажни условия, което затруднява борбата с нея, особено в спортни и влажни среди. Тук ще разгледаме по-подробно как се появява това състояние, как се развива и разпространява, и кои са най-добрите практики за неговото предотвратяване.

Как се развива краката на спортиста?

Гъбичките, които причиняват атлетско стопало, предимно от рода Trichophyton, процъфтяват в топли, влажни среди. Това включва не само спортни чорапи и обувки, които не се сушат адекватно, но и обществени душове, съблекални, басейни и спа центрове. Когато краката потеят и остават в затворени обувки, създават идеална клима за развитие на тези гъбички.

Гъбичките се хранят с кератин, протеин, който се намира в горния слой на кожата, ноктите и косата. Докато гъбичките се размножават, те причиняват увреждания на кожата на стъпалата, най-често между пръстите, на нокътната плочка и на частите до нокътя на крака, където влажността най-лесно се задържа.

Симптоми и диагностика на краката на спортиста

Симптомите на атлетско стопало варират в зависимост от тежестта на инфекцията и типа гъбички, които я причиняват. Обичайните симптоми включват:

    • Зачервяване и люспене на кожата: Заразените области стават червени и възпалени, а кожата може да започне да се люспи и да пада, особено между пръстите и на стъпалата.
    • Сърбеж и парене: Това са често първите симптоми, които се появяват. Сърбежът може да бъде интензивен и обезпокоителен, особено след сваляне на обувките и чорапите.
    • Болезнени пукнатини в кожата: Както кожата изсъхва и се люспи, могат да се образуват дълбоки пукнатини, които са болезнени и могат да кървят.
    • Неприятен мирис: Гъбичните инфекции могат да произвеждат много неприятен мирис, особено когато инфекцията е в напреднал стадий заради натрупването на мъртви тъкани и влага.
    • Промяна на цвета на ноктите на краката: Нокътната плочка придобива по-тъмен неприятен цвят, нокътът започва да се слоесто люспи и започва да губи своята твърдост и кохезия.

Диагностика на краката на спортиста

Диагнозата на краката на спортиста предимно се основава на клиничен преглед на симптомите. Дерматолог или друг медицински специалист може да разпознае характерните признаци на инфекцията въз основа на вида на кожата. В някои случаи, особено ако лечението не дава резултати или ако симптомите не са типични, може да се наложи провеждането на допълнителни изследвания:

  • Кожен стърготин: Лекарят може да вземе проба от засегнатата кожа чрез стъргане, която след това се изпраща за лабораторен анализ за потвърждаване на наличието на гъбични елементи.
  • Култура на гъбички: Проба от кожата може да се постави в специални условия, за да се види дали гъбичките ще растат, което може да помогне за идентифициране на специфичния вид гъбички.
  • Лампа на Wood: Този уред излъчва ултравиолетова светлина, която може да открие определени видове гъбични инфекции на кожата.

Идентифицирането на точния вид гъбички може да бъде полезно за определяне на най-ефективното лечение, тъй като някои гъбички могат да бъдат по-устойчиви на стандартните терапии.

Превантивни мерки и ефективно лечение за краката на спортиста и гъбички на ноктите

Kраката на спортиста изисква внимателна превенция, за да се избегнат неприятните и понякога болезнени симптоми. Ето по-подробни превантивни мерки, както и информация за ефективно лечение с помощта на Старопланинския мехлем за Екзема и Псориазис, който сред другото много силно и ефективно действа и на гъбичките на стъпалата на краката, както и на ноктите.

Подробни превантивни мерки

Превантивните мерки, които можете да предприемете, за да избегнете краката на спортиста и гъбички на стъпалата, включват следните стъпки:

  • Поддържане на хигиена на стъпалата: Редовно мийте краката си със сапун и вода, особено между пръстите. Изсушавайте ги добре след измиване.
  • Сушене и правилна поддръжка на обувките: Използвайте противогъбични спрейове или прахове вътре в обувките, за да намалите влажността и да създадете неприятелска среда за гъбичките.
  • Избягване на носенето на същите обувки всеки ден: Дайте на обувките време да се изсушат и ‘проветрят’ между носенията.
  • Защита в обществени пространства: Носете чехли или сандали в обществени басейни, фитнес зали и душове, за да избегнете директен контакт с пода.

Старопланински мехлем за екзема и псориазис като лечение за краката на спортиста, гъбички на ноктите и стъпалата

Въпреки че Старопланинският мехлем първоначално е проектиран за лечение на Екзема, Псориазис и други дерматити на кожата, неговите естествени съставки са показали ефективност и много силно действие в елиминирането на симптомите на гъбички на кожата на стъпалата, гъбички на ноктите, както и краката на спортиста. Ето как мехлемът може да помогне:

  • Естествени съставки за облекчаване на симптомите: Съставки като масло от жълт нощур, рибено масло, витамини A, E и D, салицилова киселина, както и Ихтиол (който съдържа по-висок процент на естествен сяра) имат естествени противогъбични свойства, които могат да помогнат за елиминиране на сърбежа и паренето, както и за възстановяване и регенерация на здравата кожа.
  • Без белези и нежелани ефекти: За разлика от по-агресивните методи за отстраняване, мехлемът не оставя белези и е безопасен за употреба на кожата на стъпалата.
  • Бързо облекчение: Потребителите съобщават за много бързо намаляване на болката, изгарянето, сърбежа и дискомфорта след прилагане на мехлема, което го прави идеално решение за тези, които търсят спешно облекчение.

Начин на употреба

За най-добри резултати, Старопланинският мехлем трябва да се нанася в тънък слой, добре втрива се в кожата на чисти и сухи стъпала, особено в областите между пръстите и на стъпалата, където симптомите на атлетско стопало най-често се появяват. Редовна употреба (минимум 20 дни мазане два пъти на ден, вечер и сутрин) много ефективно и значително помага за елиминиране на симптомите и предотвратяване на повторна инфекция.

Като заключение, редовната употреба и използването на естествени, ефективни третмани като Старопланинският мехлем могат значително да подобрят качеството на живот на лицата, страдащи от атлетско стопало. Мехлемът се нанася два пъти на ден на засегнатите места на кожата, в тънък слой. Хубаво, леко втривайте местата на засегнатата кожа, засегнатият нокът и около нокътя. Бъдете упорити, гъбичките са неблагодарен противник на здравето на вашите крака и нокти, така че е необходимо използването на нашия мехлем минимум 20 дни, два пъти на ден, сутрин и вечер.

При наличие на гъбички на ноктите на краката, е желателно леко опиляване на горната повърхност на засегнатия нокът, с пила за нокти, и по този начин ще осигурите по-ефективно действие на мехлема на гъбичките на нокътя. Успехът е гарантиран, Вашите нокти ще получат отново нормален, здрав вид след 20 такива дни употреба на мехлема.

0 Shares: