С настъпване на зимата, наслаждаваме се на магията на празниците, събираме се със семействата и приятелите. Въпреки че не обръщаме голямо внинамение, но много хора на едно място и блиския контакт с тях определено могат да ни създадат проблеми, ако защитната система на нашето тяло не е достатъчно силна.

Какво представлява най-голамата опасност? Херпес.

Херпеса върху устната или лицето е често срещана вирусна инфекция която се нарича Herpes Simpleks. Обикновено се появява изведнъж, и повечето хора не осъзнават че са носители на HSV вируса, който е причинител. Проблема при този вирус е такъв че когато веднъж го получите, завинаги остава в организма, скатавайки се в нервните клетки. Главната причина за активирането на HSV вируса е слабия имунитет.

Първите симптоми на херпеса или ечемика са сърбеж, болка и парене върху мястото където се появява.

Сравнително бързо настъпва промяна върху кожата и лигавицата на устната, след един до два дни.
Първите признаци на вируса обикновено са най-силни, с изминаване на времето симптомите могат да бъдат по-слаби и по-редки. Върху мястото където сте изпитвали сърбеж появяват се дребни мехурчета които са пълни с по-светла течност. С времето, мехурите се пукат, образува се жълта коричка, а след това се появяват ранички които обикновено изчезват след седем до десет дни. Херпеса най-често се появява върху устната, над устната или под носа.

Как се пренася? Много лесно.

Най-често с докосване, целувка, кашляне, кихане, ползване на една и сища кърпа и прибор за хранене. Поради това, голяма опасност от херпеса съществува по време на празниците. Повечето хора не знаят че херпеса може да се разпространява и когато не е видим. Това не е причина да избягвате празниците и прегръдките, трябва да подсилвате имунитета си и да сте внимателни.

Когато става дума за грижата за кожата която е обхваната с херпес, можете да ползвате благ натурален сапун и вода.

Всички знаем че херпеса не изглежда красиво, но важно е да знаете че всяко покриване с пудра или грим може само да удължи лечението и измъчването. Вместо това опитайте с масло од чаено дърво, което е много добро в дезинфекцирането на различни възпаления на кожата. Нанасяйте го върху болното място няколко пъти на ден. Можете да опитате и с мед или чесън. Антибактериалните свойства на меда ще подействат така че възпалението ще се успокои, раздразнението също, а херпеса ще изсъхне и ще се оттегли. Чесънът е известен като антиоксидант, така че сигурно ще ви бъде от полза в решаването на този проблем.

Най-добрата защита от появата на херпес е силен имунитет. Включете в хранителния режим колкото се може повече плодове и зеленчуци, бъдете физически активни и погрижете се да спите достаъчно.

0 Shares: