Гениталните брадавици (Кондиломи) са малки израстъци които могат да се появят в анално-гениталната област на тялото. Медицинското наименование е Condillomata Acuminata, полови брадавици или човешки Папилома вирус (HPV).

Гениталните брадавици са с цвят на кожата или бели, грубовати и кръгли израстъци. Често се срещат върху маточната шийка, около вагината или ануса както и върху пениса и скротума, слабините или бедрата. Половите брадавици могат да бъдат равни или изпъкнали, по-малко или повече на брой, големи или малки. Ако са разположени на куп изглеждат като билката карфиол. Често трудно различаваме половите брадавици от другите бенигни израстъци в гениталната област. Често не се забелязват поради факта че са дребни и не причиняват болка. Обаче в зависимост от мястото където се намират и от големината могат да предизвикат сърбеж, раздразнение и кървене. Именно половите брадавици са най-често преносимите полови болести.

При повечето бремени които са били заразени с кондиломи преди бремеността не са забелязани трудности по време на бремеността нито по време на раждането. Повечето деца се раждат без каквито и да било симптоми на заразяване. Поради хормоналния дисбаланс по време на бремеността половите брадавици могат да растът и да се разпространяват, често кървят и в ретки случаи могат да предизвикат по-големи усложнения.

Повече от 70 различни вида на HPV вируса е регистрирано до момента. Гениталните брадавици могат успешно да се лекуват и премахнат, обаче в определени случи може да се стигне до появата на рецидиви след няколко седмици или месеца. Ако половите брадавици се появят отново процедурата трябва да се повтори. Ако половите брадавици продължават упорито да се появяват след стандартните процедури препоръчва се процедура с интерферони. Интерфероните са белтъчни вещества които произвежда имунната система на организма и те спират разпространяването на вируса.

Процедурите които се ползват в премахването на полови брадавици са:

  • Хирургическо премахване (силно ползотворно, обаче възможна е появата на рецидиви поради причината че вируса остава на повърхността на кожата и след извесно време се появява.)
  • Криотерапия с течен азот (т.н. замразяване) или терапия по природен път. Старопланинския мехлем успешно премахва половите брадавици. Номера на рецидивите е изключително малък. Билковите сокове в мехлема действат на вируса по такъв начин че премахват външната част на кондиломите докато остатъка от вируса подтискат дълбоко в организма, без да увреждат здравата тъкан и без противопоказания.

Резюме:

  • Сексуалните партньори задължително трябва да се обърнат към лекар ако забележат необичайни израстъци в гениталната област.
  • Ако имате полови контакти от какъвто и да е вид помислете за употребата на презервативи.
  • При жените е задължителен Папаниколау тест на шест месеца ако са диагностицирани полови брадавици.
  • Обърнете внимание върху имунитета си. Подържайте и грижете се за вашето здраве. Хранете се правилно със съответните физически активности и задължителната активна почивка. Не пушете. Избягвайте лекарствата и употребата на алкохол.
0 Shares: